Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδος δεν συνεδρίασε απλώς, αλλά παρέδωσε και φιλολογικό σεμινάριο.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Ανανεωτική Ανεξάρτητη Συμμαχία Σπάτων - Αρτέμιδος" (ΑΝΑΣΣΑ), Νίκος Κρόκος, κατήγγειλε ευθέως τον αντιδήμαρχο Γιώργο Πάσχο ότι τον διέκοψε λέγοντάς του το αθάνατο "λες βλακείες". Ζήτησε, λοιπόν, μια συγγνώμη. Αντ’ αυτού, πήρε… λεξικολογική διάλεξη.
Ο Γιώργος Πάσχος, φανερά προετοιμασμένος (ή μήπως πάσχων από λεξιλαγνεία;), μελέτησε τον Μπαμπινιώτη και μετέφερε τον ορισμό που δίνει στη λέξη "βλάκας". Με σοβαρότητα καθηγητή Φιλοσοφικής, ανέλυσε τη ρίζα του "ανόητος", την προέλευση του "νοητός", την αξία της κατανόησης και — φυσικά — δεν ανακάλεσε απολύτως τίποτα, προσθέτοντας ότι μιλά "πολύ σωστά ελληνικά". Η ταπεινοφροσύνη στο μεγαλείο της...
Σύμφωνα με τον Νίκο Κρόκο, ο ίδιος χαρακτηρισμός ("λες βλακείες") του έχει αποδοθεί και στο παρελθόν από… τον ίδιο τον δήμαρχο.
Μένει να δούμε αν στο επόμενο συμβούλιο μοιραστούν και πιστοποιητικά γλωσσικής επάρκειας... ύβρεων.
Ο διάλογος
Νίκος Κρόκος: Στο προηγούμενο συμβούλιο δέχτηκα μια επίθεση από τον κύριο Πάσχο… την ώρα που έκανα μια παρέμβαση πετάγεται και λέει "λες βλακείες". Του ζήτησα να το πάρει πίσω, δεν το έπαιρνε.
(...)
Και ποιος έδωσε αυτό το δικαίωμα στον νεαρό κύριο Πάσχο να λέει "λες βλακείες"; Ξέρετε ποιος το έδωσε αυτό το δικαίωμα; Ο κύριος δήμαρχος, γιατί σε άλλα συμβούλια λέει ο ίδιος, προσωπικά, σε εμένα, "λες βλακείες".
(...)
Δεν μας προστατεύετε και εσείς κυρία Πρόεδρε, όταν ακούγονται αυτά τα πράγματα. Προσωπικά, δεν έχω βρίσει κανέναν και όταν μιλάω, μιλάω πάντα σοβαρά και τεκμηριωμένα. Αν μπορούν να το πάρουν πίσω, ας το πάρουν…
Γιώργος Πάσχος: Επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα να αιωρούνται και επειδή μας ακούει κόσμος στον οποίο λογοδοτούμε, γιατί μόνο σε αυτόν λογοδοτούμε, βάσει νόμου, θα πω το εξής, για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει βλάκας ή βλακεία. Στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, στο λήμμα "βλάκας" έχουμε τον ορισμό "προσωπο που ενεργεί και συμπεριφέρεται με ανόητο τρόπο". Κατά τον ίδιο "η λέξη "ανόητος" προέρχεται από το στερητικό -α και το νοητός". Ο Μπαμπινιώτης μάλιστα επισημαίνει ότι η αρχική έννοια του "ανόητος" είναι “ακατανόητος. Η λέξη "βλακεία" επομένως που μου ζητάτε να ανακαλέσω είναι ταυτόσημη με την "ανοησία", δηλαδή, κάτι που δεν μπορει να νοηθεί. Σε ελεύθερη μετάφραση κάτι το οποίο δεν έχει ουσία, δεν μπορεί να γίνει κατανοητο. Όποιος αλλος παρακολουθησε το συμβούλιο, θα διαπίστωσε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο, επί μία ή μιάμιση ώρα συζητούσαμε κάτι το οποίο πραγματικά δεν έγινε κατανοητό από εσάς. Απαντώ μόνο στη λέξη που μου ζητούν να ανακαλέσω και προφανώς δεν την ανακαλώ, γιατι μιλώ πολύ σωστά ελληνικά.
0 Σχόλια